Fel

A KÖRÖM ANATÓMIÁJA

 


Áttekintés

 

A köröm számos funkcionális feladatot ellát. Alkalmasak karmoláshoz, kisméretű kapcsok kinyitásához és tárgyak felemeléséhez. Emellett manapság a köröm lényeges eleme az egyéni megjelenésnek.

A nők, és napjainkban a férfiak is egyre több figyelmet fordítanak a körömápolásra és körömformázásra a kéz- és lábápoló rituálék népszerűségének növekedésével.

A köröm egy elszarusodó szövetből összeálló, hajlékony lemez, amely a hámsejtek természetes megkeményedésével jön létre. Számos tényező befolyásolja ennek a szövetnek a fejlődését: genetikai tényezők, étrend, egészség és környezet. A köröm esszenciális összetevői a keratin, a víz, a lipidek, a kalcium és a vas.

 

 

A körömágy felépítésének, a köröm növekedésének és néhány általános ténynek a megértése a körömről elengedhetetlen a megfelelő, egészséges körömápolás érdekében.

 

A köröm növekedése

A köröm folyamatosan nő, azonban a növekedés üteme az életkorral, illetve a nem megfelelő keringéssel lelassul. A kézkörmök gyorsabban nőnek, mint a lábkörmök, nagyjából havonta 3 mm-t. A köröm teljes lenövése (körömágytól a köröm végéig) 6 hónapot vesz igénybe. A lábkörmök nagyjából havonta 1 mm-t nőnek, így teljes kicserélődésükhöz 12-18 hónapra van szükség. A napi étrendbe beépülő fehérjék, pektinek és zsírsavak segítik megerősíteni a körmöket és gyorsítani a növekedésüket.

 

Változások

A körmök egészségi állapota gyakran reflektálja az emberi testben bekövetkező változásokat. Ebbe beletartozik a szüléssel vagy a különböző betegségekkel, mint a láz, tüdőgyulladás stb.összefüggésben bekövetkező változások. Ezek a testi változások megjelenhetnek a köröm tövénél lévő félholdban megjelenő barázdák formájában, amelyek aztán fokozatosan lenőnek a körömmel együtt. Még a pszichológiai sokk-hatások is hatással lehetnek a köröm mátrixára és megjelenhetnek a köröm felszínén egyenetlen, mély vájatok formájában.

 


Általános tudnivalók a körömről

 

Ha a szemünk a lélek tükre, akkor a körmeink pedig az általános egészségi állapotunkba nyújtanak betekintést.

 

Sérült körmök

Ahogy a rossz egészségi állapot és a tápanyaghiány befolyásolni képes a köröm növekedését, a betegségek és a nem megfelelő diéta is befolyásolhatja az egyébként ép köröm állapotát. Az így kialakuló károsodás lehet rövid ideig tartó és azonnali beavatkozást igénylő. A belsőleges okokra visszavezethető károsodások miatt szükséges a megfelelő kezelőorvos, bőrgyógyász felkeresése..

 

Belső kiváltó okok

Általánosságban, minden keringési zavar, ami csökkenti a köröm mátrixának vérellátását, megfosztja a körmöt a megfelelő tápanyagszinthez való hozzájutástól és a növekedéstől. Egyéb megbetegedések, amelyek befolyásolhatják a körmöket: mirigy problémák, nem megfelelő metabolizmus, allergia, vérszegénység, kalcium, bizonyos aminosavak vagy egyéb esszenciális tápanyagok hiánya.

 

Külső kiváltó okok

Az egészséges köröm számtalan módon sérülhet:

• Oldószerekkel, erős detergensekkel és más tisztítószerekkel történő közvetlen kontaktus.

• Túlzott napsugárzás vagy túl száraz környezet, nehéz tárgy általi nagy nyomás vagy ütés.

• Körömlakk felvitele közvetlenül a körömre, védő alapozó lakk használata nélkül.

Azonban a legtöbb külső okokra visszavezethető köröm probléma – és számos a szisztémás problémák közül is – csökkenthető a speciálisan formulált SpaRitual körömápoló termékek használatával.

 

 


A köröm az alábbi részekből épül fel:

 

Köröm mátrix

A köröm mátrix a köröm tövénél található élő rész. Itt alakulnak ki az új sejtek és tolják előre az öreg, “elhalt” sejteket a körömlemez vége felé. Ezen sejtek minősége és egészsége határozza meg a köröm általános állapotát, mivel a köröm a mátrixból nő ki. A mátrixot számos ér és ideg támogatja, amelyek a körömszövet kialakulásához és növekedéséhez szükséges tápanyagokat biztosítják.

Ez a teljes körömszerkezet legérzékenyebb része, amely a helytelen körömápolással könnyen károsítható. Bármilyen baleset vagy helytelen ápolás akadályozhatja a köröm normális növekedését és elszíneződést, barázdák kialakulását vagy egyéb elváltozást okozhat a körömlemezen. Ezek fokozatosan a köröm növekedésével lenőnek, hacsak valamilyen komoly sérülés nem okozott végleges károsodást a körömben.

 

Körömágy

A körömágy a köröm mátrix folytatása. A körömlemez támogatására szolgál és fontos szerepet tölt be a köröm egészségében, színében és szerkezetében. A körömlemez a körömágyhoz számtalan apró barázdán keresztül kapcsolódik, amelyek a mátrixtól csaknem egészen az ujjak hegyéig futnak le, ahol a köröm elválik tőlük és így egy szabad véget alakít ki.

 

Lunula (holdacska, mátrix)

A lunula vagy holdacska egy fehér, sarló alakú rész a köröm tövénél, amely valójában a köröm mátrixának egyetlen látható része. Ez nem mindig feltűnő, de a hüvelykujjon általában jól látható, majd a kisujj felé haladva körömről körömre egyre kisebb méretű, míg a kisujjon a legtöbb esetben nem is látható.

 

Körömlemez

A körömlemez a lunula és a szabad körömvég között megtalálható, látható része a körömnek. Ez a mátrixban keletkezett, összepréselt sejtekből áll, és sem vérereket, sem idegeket nem tartalmaz. Normál esetben halványrózsaszín színű, de fehér vagy kékes árnyaltú is lehet a hőmérséklettől és más fizikai tényezőktől függően. Habár a körömlemez egyetlen egységes rétegnek tűnik, valójában három különböző rétegből épül fel, amelyeket nagyon kis mennyiségű nedvesség és zsír választ el egymástól. A rétegek konzisztenciájukat tekintve eltérőek, a legkülső réteg a legkeményebb, amíg a legalsó, körömágyhoz kapcsolódó réteg a legpuhább. A körömhegy vagy szabad vég a körömágytól szabadon áll és túlnyúlik az ujj végén. Az hogy mennyire lóg túl, ízlés kérdése. Ez a köröm legsérülékenyebb része és könnyen károsodhat ütődések, nem megfelelő reszelés, stb. hatására.

 

Cuticula (körömbőr)

A cuticula a körömlemezt határoló bőr pereme, ami védi a megkeményedő körömlemezt. A cuticuláról folyamatosan leválnak az elöregedett sejtek és helyükre új sejtek termelődnek. Ha ez a szövet nem marad puha és hajlékony, akkor ránőhet a köröm felszínére, ahol csúnya, szálkaszerű kinövéssé alakul és akár a köröm növekedését is gátolhatja.

 

Hyponichium (körömbőr)

A hyponichium a körömlemez és az ujjhegy között megtalálható terület. Ez a kapcsolódási pont a köröm szabad vége és az ujjhegy bőre között és egyaránt vízzáró rétegként is funkcionál.

 

Eponychium (körömbőr)

Az eponychium-ot általában cuticulának (körömbőrnek) nevezik, pedig valójában nem ez az igazi cuticula. Az eponychium a körömlemez tövének közelében kapcsolódik a körömlemezhez és a köröm növekedésével együtt mozog. Funkciója egy olyan védőgát kialakítása, ami megakadályozza a baktériumok és egyéb fertőzések bejutását a mátrixba.

 

Hátsó körömsánc

A hátsó és oldalsó körömsáncok a bőr részét képezik. Ez a folytatólagos bőr védőgátként megakadályozza a baktériumok és a szennyeződések bejutását a mátrixba.

 

Jobb a testednek. Jobb a Földnek.

Reset Password